• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Strona główna

Czas informacji

Wyselekcjonowane wiadomości

  • Czas wolny w domu
    • Zrób to sam
    • W dobrej formie
    • Relaks w domu
  • Kreatywnie z dziećmi
    • Gry i zabawy
    • Porady dla rodziców
  • Posprzątane
    • Porządki w domu
    • Porządki w ogrodzie
  • Ugotowane
    • Ciekawostki kulinarne
    • Porady kulinarne
    • Przepisy kulinarne

Zostań ekspertem od makaronów – poznaj najpopularniejsze rodzaje makaronów

15 maja, 2020 Zostaw komentarz

makaron-spaghetti

Makaron jest dobrze znanym i uwielbianym mieszkańcem naszej kuchni. Swoją popularność zawdzięcza łatwości przygotowania, niskiej cenie oraz byciu bazą wielu pysznych i prostych dań. Włoskie pochodzenie to nie wszystko co można powiedzieć o tym produkcie. Czy znasz wszystkie jego rodzaje, kształty i zastosowania? Zapraszamy na kulinarną podróż do świata makaronów!

Makaron spaghetti

spaghetti

Jeden z najczęściej kupowanych, stanowiący podstawę kuchni włoskiej rodzaj makaronu. To dość długi, cienki makaron. Najczęściej produkowany z twardych odmian pszenicy tzw. pszenicy durum. Idealna forma przygotowania dla tego rodzaju to al dente, czyli nie za twardy, ale nie za miękki. Popularne dania z jego użyciem to:

  • Bolognese
  • Carbonara
  • Sosy posypane serem (parmezanem lub pecorino)

Makaron kokardki – Farfalle

makaron kokardki

Pszenny makaron w kształcie kokardek doceniają nie tylko włosi, ale także najmłodsi. Można go wykonać z powodzeniem w domu, wystarczy pociąć ciasto na kawałki o wymiarach 2 cm x 3 cm. Następnie lekko ścisnąć pośrodku, tak aby powstały charakterystyczne zagłębienia. Przykładowe sposoby zastosowania to:

  • Lekkie sałatki
  • Wszelkiego rodzaju sosy
  • Samodzielnie wraz z dodatkami tj: pomidory, śmietana czy kurczak

Makaron rurki – Penne

makaron penne

To popularny makaron w kształcie skośnych rurek, pochodzący z południa Włoch. Czasem określa się go także jako mostaccioli. Ten makaron podobnie jak fusilli doskonale pasuje do większości potraw, a szczególnie dobrze będzie komponował się z:

  • Pesto – tworząc klasyk wśród makaronowych dań
  • Owocami morza
  • Sosami z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem

Makaron poduszki – Ravioli

ravioli

To mniej popularny, ale bardzo ciekawy rodzaj makaronu, odróżniający się formą podania – na ogół sam w sobie stanowi danie, ponieważ jest nadziewany. Występuje w kilku kształtach – kwadratowym, prostokątnym lub owalnym. Niektórzy uważają go także za małe pierożki. Zastanawiasz się czym wypełnić środek? Świetnie sprawdzą się do tego:

  • Dynia
  • Szpinak
  • Ser kozi
  • Grzyby
  • Mięso

Makaron wstążki – Fettuccine

makaron wstazki

Mimo ogromnej popularności na świecie, w polskich domach nadal jest jednym z rzadziej wykorzystywanych makaronów. To grube, sycące wstążki zwinięte w średniej wielkości kulki. Aby Twoje danie nabrało wyjątkowego wyrazu, najlepiej ugotować go al dente. A z czym najlepiej go łączyć? Idealne do tego będą:

  • Sosy pomidorowe i śmietanowe
  • Kurczak
  • Owoce morza, zwłaszcza krewetki

Makaron świderki – Fusilli

makaron swiderki

Makaron, który dobrze zna każdy z nas. Produkowany najczęściej z pszenicy durum, często występuje także w odmianie pełnoziarnistej. To standardowy dodatek do zupy pomidorowej czy grzybowej, choć jego zastosowanie jest niezwykle szerokie:

  • Wyżej wspomniane zupy
  • Sałatki
  • Sosy warzywne oraz mięsne

Cienki makaron – Capellini

makaron capellini

Capellini d’angelo określany jest także jako „włosy anioła”, ze względu na swój złotożółty kolor oraz długą, cienką postać. Pochodzi z północno-środkowych Włoch. Niewątpliwie warto poznać go bliżej, choćby dla jego wyjątkowej struktury, która stanowi doskonałe uzupełnienie dla:

  • Lekkich sosów
  • Zup
  • Dań dla dzieci

Makaron muszelki – Conchiglie

makaron muszelki

Zabawny kształt muszelek, podobnie jak w przypadku makaronu farfalle, sprawił że uwielbiają go zwłaszcza dzieci. Można go dostać w różnej wielkości, i w zależności od niej będzie pasować do różnych dań, a nawet stanowić osobny, pełnowartościowy posiłek.

  • Mniejsze muszelki: do zup, sałatek czy zapiekanek
  • Większe muszelki: faszerowane i pieczone w piekarniku

Dodatkowo często na półkach sklepowych możemy natknąć się na dwa rodzaje makaronów: pełnoziarnisty i zwykły. Ten pierwszy charakteryzuje się ciemniejszym kolorem i większą zawartością cennych składników odżywczych takich jak minerały i witaminy. Jego smak jest bogatszy, a struktura nieco inna, bardziej twarda.

Bez względu na wybór Twojego makaronu, najlepiej przygotowywać go zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Wtedy możesz mieć pewność, że Twoje danie wyjdzie doskonale!

Źródła fotografii: https://www.pexels.com/pl-pl/, https://unsplash.com/

W kategorii:Ciekawostki kulinarne Tagi:ciekawostkiomakaronach, makarony, rodzajemakaronow

Reader Interactions

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Ostatnie wpisy

  • Czekoladziarki – prosty sposób na gorącą czekoladę!
  • Gin z tonikiem – jak podać, żeby zrobić dobre wrażenie?
  • Metody nauki języków obcych dla dzieci
  • Jak nauczanie zdalne wpływa na edukację uczniów szkoły podstawowej?
  • Earth colours – rodzaje talerzy obiadowych

Najnowsze komentarze

    Copyright © 2023 · Wspierany przez Agencja marketingowa Strategiczni.pl