• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Strona główna

Czas informacji

Wyselekcjonowane wiadomości

  • Czas wolny w domu
    • Zrób to sam
    • W dobrej formie
    • Relaks w domu
  • Kreatywnie z dziećmi
    • Gry i zabawy
    • Porady dla rodziców
  • Posprzątane
    • Porządki w domu
    • Porządki w ogrodzie
  • Ugotowane
    • Ciekawostki kulinarne
    • Porady kulinarne
    • Przepisy kulinarne

Tradycyjne dania w wegetariańskim wydaniu

3 sierpnia, 2020 Zostaw komentarz

Niektórzy mięsożercy nie mogą bez nich żyć – schabowy, nóżki kurczaka, mięso mielone… Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że produkty te można zastąpić wegetariańskimi lub wegańskimi zamiennikami, które smakują tak samo, a nawet lepiej! W dzisiejszym artykule poznasz trzy wegetariańskie, przepyszne przepisy na popularne mięsne dania. Nawet jeśli nie planujesz w najbliższym czasie przejść na wegetarianizm, warto je wypróbować jako urozmaicenie diety – a nuż przypadną Ci do gustu!

1. Faszerowana papryka

Popularne danie, którego głównymi składnikami są mięso mielone, ryż i papryka. Czym je zastąpić? Poniżej znajdziesz prosty i smaczny przepis na to danie w wersji wege. Pamiętaj, że możesz go modyfikować – jeśli nie posiadasz któregoś składnika, może warto poeksperymentować z innym?

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże papryki, dowolny kolor
  • 100 g soczewicy
  • 100 g kaszy jaglanej
  • mała cukinia 
  • 2 pomidory
  • 2 cebule, dowolny rodzaj
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka chili, słodka lub wędzona papryka
  • dodatki: oliwki, suszone pomidory, bądź ogórki konserwowe

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu.
  2. Przygotuj farsz – zacznij od zeszklenia cebuli na patelni. Następnie dorzuć pozostałe składniki: drobno pokrojone warzywa, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Duś około 15 minut, w razie potrzeby dolej szklankę wody.
  4. Przygotuj papryki – odkrój górną część i usuń wnętrze. 
  5. Wypełnij papryki gotowym farszem i przykryj górną częścią.
  6. Zapiecz w piekarniku w 180° przez około 45 minut do zmięknięcia. 

Smacznego!

2. Wegetariańskie nuggetsy

Mniej kaloryczne i jeszcze prostsze w przygotowaniu od tradycyjnych! Mowa o… skrzydełkach z kalafiora! To połączenie może dziwić, ale jeśli chociaż raz spróbujecie tej chrupiącej przekąski, nie będziecie mogli się oprzeć!

Składniki na blachę nuggetsów:

  • spora główka kalafiora
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wody lub mleka (może być roślinne, wtedy robi nam się wersja wegańska)
  • opcjonalnie bułka tarta bądź garść płatków kukurydzianych
  • 1 ząbek czosnku bądź 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i pokrój kalafiora. Kawałki wielkością powinny przypominać nuggetsy.
  2. Ugotuj kalafiora w osolonej wodzie. 
  3. Wymieszaj mąkę, przyprawy oraz wodę/mleko na gładką masę. Dodaj także sprasowany czosnek. 
  4. Masę odstaw na bok i nastaw piekarnik na 220°.
  5. Do osobnej miski wsyp bułkę tartą lub płatki kukurydziane (dodatkowo je rozgnieć).
  6. Kawałki kalafiora zamocz w masie, następnie obtocz w mieszance i odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Piecz około 20-25 minut aż kawałki będą zarumienione i chrupiące.

Smacznego!

3. Wegetariański kotlet schabowy

Podstawa polskiego, niedzielnego stołu. A co gdyby spróbować tego popularnego dania w wegetariańskiej odsłonie? Wypróbuj nasz przepis i zaskocz swoich gości!

Składniki na około 10 sztuk (zależy od wielkości):

  • 2 puszki ugotowanej ciecierzycy
  • 200 g bułki tartej
  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 cebula lub 2 ząbki czosnku
  • 50 ml mleka (może być roślinne)
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawy do mięs
  • olej bądź oliwa 

Sposób wykonania:

  1. Odsącz ciecierzycę i przełóż do naczynia. 
  2. Dodaj składniki: jajko, bułkę tartą, mleko, mąkę, sos sojowy, pokrojoną cebulę lub sprasowany czosnek i dokładnie wszystko wymieszaj do powstania ciasta.
  3. Podziel na dowolną ilość kawałków i uformuj z nich kotlety. Możesz je dodatkowo docisnąć, aby były bardziej płaskie.
  4. Smaż je z obu stron na średnim gazie i dobrze rozgrzanym oleju bądź oliwie.
  5. Podawaj z mizerią i ziemniakami – tradycyjny obiad gotowy!

Smacznego!

Źródło ilustracji: www.pexels.com/pl-pl/@snapwire

W kategorii:Przepisy kulinarne Tagi:wegańskie dania, wegetariańskie dania, wegetariańskie potrawy

Reader Interactions

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Ostatnie wpisy

  • Czekoladziarki – prosty sposób na gorącą czekoladę!
  • Gin z tonikiem – jak podać, żeby zrobić dobre wrażenie?
  • Metody nauki języków obcych dla dzieci
  • Jak nauczanie zdalne wpływa na edukację uczniów szkoły podstawowej?
  • Earth colours – rodzaje talerzy obiadowych

Najnowsze komentarze

    Copyright © 2023 · Wspierany przez Agencja marketingowa Strategiczni.pl