Sałata to częsty dodatek na polskich stołach. Namiętnie korzystają z niej nie tylko wegetarianie, ale także osoby trzymające linię, które chcą urozmaicić swoją dietę. Dzięki swojej niskiej kaloryczności i mnogości składników odżywczych idealnie nadaje się jako dodatek do posiłków, nawet w dużych ilościach.
Znudziła Ci się już popularna sałata masłowa? Mnogość gatunków sprawia, że możemy dowolnie modyfikować swoje dania. Zjedź niżej i poznaj najpopularniejsze rodzaje sałat, a już nigdy z nich nie zrezygnujesz!
Sałata rzymska
17 kcal/100 g | tłuszcz: 0,3 g | węglowodany: 3,3 g | białko: 1,2 g
Ta sałata przypomina strukturą nieco tą lodową. Ma długie, chrupiące i nieco gorzkie w smaku liście, które bardzo dobrze sprawdzą się w sałatkach i na kanapkach. Zawiera wiele składników odżywczych tj. karoten, wit. C czy żelazo i fosfor. Idealnie komponuje się z serem pleśniowych i ciężkimi sosami majonezowymi, doskonale smakuje także usmażona. Występuje w takich odmianach uprawnych jak:
- „Krwistoczerwona Zimowa”
- „Kasselska”
- „Trianońska”
- „Liwia”
- „Paryska Żółta”
Sałata lodowa, zwana także kruchą
13 kcal/100 g | tłuszcz: 0,1 g | węglowodany: 3 g | białko: 0,9 g
Sałata ta występuje pod postacią dużej i dość ciężkiej główki. W przeciwieństwie do sałaty masłowej, jej liście posiadają bardzo dużo wody, która sprawia, że liście zachowują swoją świeżość bardzo długo i z powodzeniem możemy przechowywać je nawet do tygodnia w lodówce. Jej liście są chrupiące, kruche i łagodne w smaku, przez co świetnie spełniają swoją funkcję w sałatkach, kanapkach czy tortillach. Najlepiej kroić ją w poprzek.
Sałata masłowa zwana także siewną
14 kcal/100 g | tłuszcz: 0,2 g | węglowodany: 2,9 g | białko: 1,4 g
Jeden z najpopularniejszych rodzajów sałaty. Ma idealnie wyważony słodko-gorzki smak i świetnie pasuje do połączeń ze śmietaną. Jej liście są delikatne i miękkie. Sałata siewna ma krótką datę przydatności, dlatego najlepiej zjeść ją od razu po przyniesieniu do kuchni lub przechowywać w lodówce do 2 dni. Z powodzeniem można wyhodować ją na własnej działce lub ogródku. Odmiany sałaty masłowej:
- „Królowa Majowych”
- „Nochowska”
- „Maryna”
- „Zina”
- „Mira”
Jarmuż
49 kcal/100 g | tłuszcz: 0,9 g | węglowodany: 9 g | białko: 4,3 g
Ukochany przez wielu dodatek lub baza pysznych, witaminowych koktajli i shake’ów. Ma długie, wielobarwne i pomarszczone liście bogate przede wszystkim w wit. K i C oraz istotny dla naszego zdrowia przeciwutleniacz – sulforafan. Jest bardziej kaloryczny, a co za tym idzie bardziej sycący niż inne gatunki sałat. Jego prozdrowotne właściwości powinny docenić zwłaszcza osoby z podejrzeniem chorób układu sercowo-naczyniowego oraz nowotworów.
Sałata dębolistna karbowana
14 kcal/100 g | tłuszcz: 0,2 g | węglowodany: 1,5 g | białko: 1,4 g
Ciekawa sałata o wyjątkowej, mocno falowanej strukturze. Wsytepuje w dwóch kolorach: zielonym oraz czerwonym. Wyróżnia się lekko orzechowym smakiem. Ma wiotkie liście, dlatego dobrze komponować ją z delikatnymi sosami, grzybami oraz serami pleśniowymi. Jest trudna w przechowywaniu, dlatego najlepiej spożyć ją w krótkim czasie od zakupu.
Rokietta siewna, znana jako rukola
24 kcal/100 g | tłuszcz: 0,7 g | węglowodany: 3,7 g | białko: 2,6 g
To delikatna roślina o intrygującym, pikantnym smaku, zyskująca coraz większą popularność. Jest bogata w witaminy: A, K, C oraz E, a składników odżywczych ma więcej niż przykładowa sałata lodowa. Można spożywać także jej kiełki. Idealnie nadaje się do dań bazujących na kuchni włoskiej, ale także na kanapkach wygląda naprawdę wykwintnie. Swoje właściwości zachowuje trzymana w lodówce maksymalnie 2 dni, później robi się wiotka i sucha.
Mniszek lekarski
40 kcal/100 g | tłuszcz: 0,7 g | węglowodany: 9,2 g | białko: 2,7 g
Znany nam przede wszystkim z dziko rosnących łąk. Niektórych może zdziwić informacja, że jego liście są jadalne i bardzo smaczne, np. ugotowane z solą czy jako dodatek do sałatek. Należy jednak pamiętać o dokładnym jego umyciu przed podaniem. Nie tylko jego liście są jadalne – z żółtych kwitnących kwiatów można przygotować przepyszny słodki syrop stanowiący interesującą w smaku alternatywę dla miodu oraz innych słodzików.
Źródło fotografii: https://unsplash.com/@phuclong
Dodaj komentarz