• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Strona główna

Czas informacji

Wyselekcjonowane wiadomości

  • Czas wolny w domu
    • Zrób to sam
    • W dobrej formie
    • Relaks w domu
  • Kreatywnie z dziećmi
    • Gry i zabawy
    • Porady dla rodziców
  • Posprzątane
    • Porządki w domu
    • Porządki w ogrodzie
  • Ugotowane
    • Ciekawostki kulinarne
    • Porady kulinarne
    • Przepisy kulinarne

Przepis na naleśniki

9 października, 2020 Zostaw komentarz

Naleśniki z nutlove

Naleśniki są prostym i szybkim daniem, które można przygotować na setki sposobów. Ich historia sięga starożytności, a popularność rozciąga się na wszystkie kontynenty. Mimo prostych składników mogą smakować i wyglądać różnorodnie. Sprawdź nasz przepis na naleśniki, które zawsze się udają!

Składniki 

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego.

Podane proporcje wystarczą na około 10 naleśników:

Przygotowanie naleśników

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksuj wszystkie składniki na gładkie ciasto. Woda gazowana sprawi, że będzie ono bardziej puszyste.
  1. Na końcu dodaj roztopione masło lub olej roślinny i połącz z przygotowanym ciastem. Możesz także wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni każdorazowo przed smażeniem naleśnika.  
  1. Naleśniki najlepiej smażyć na cienkiej i dobrze rozgrzanej patelni. Przewracamy je na drugą stronę za pomocą łopatki do naleśników w chwili, kiedy są już dobrze ścięte i zarumienione od spodu. 

Sposoby podania naleśników

Tak przygotowane naleśniki można podawać zarówno z farszem wytrawnym, jak i deserowym. W zależności od tego, jaki posiłek mają stanowić naleśniki, możesz je serwować z serem i szpinakiem, dowolną konfiturą lub innymi dodatkami, np. masłem orzechowym lub kremem z białej czekolady NutLove Coco Crunch, którym posmarujesz naleśniki w wersji na słodko.

Porady

Jeśli obawiasz się, że naleśniki mogą się nie udać mimo najprostszego przepisu, zastosuj się do poniższych rad:

  1. Użyj wody gazowanej, aby uzyskać większą puszystość ciasta.
  2. Smaż ciasto na cienkiej, teflonowej patelni przeznaczonej do naleśników. 
  3. Rozgrzej dobrze patelnię, zanim wylejesz na nią pierwszą porcję ciasta. Możesz odmierzać ciasto przy użyciu chochli – wtedy wszystkie naleśniki będą jednakowej grubości.
  4. W trakcie smażenia ciasto może zgęstnieć – mieszaj je przed każdym naleśnikiem, a w razie potrzeby dolej odrobinę mleka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. 
  5. Płaska i cienka szpatułka ułatwia przewracanie naleśników.
  6. Przed zrobieniem ciasta, wyjmij wszystkie składniki z lodówki. Jednakowa temperatura (tzw. pokojowa) ułatwia łączenie składników.

Powyższe wskazówki sprawią, że nawet pierwszego naleśnika usmażysz idealnie.

W kategorii:Przepisy kulinarne

Reader Interactions

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Ostatnie wpisy

  • Czekoladziarki – prosty sposób na gorącą czekoladę!
  • Gin z tonikiem – jak podać, żeby zrobić dobre wrażenie?
  • Metody nauki języków obcych dla dzieci
  • Jak nauczanie zdalne wpływa na edukację uczniów szkoły podstawowej?
  • Earth colours – rodzaje talerzy obiadowych

Najnowsze komentarze

    Copyright © 2023 · Wspierany przez Agencja marketingowa Strategiczni.pl