• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Strona główna

Czas informacji

Wyselekcjonowane wiadomości

  • Czas wolny w domu
    • Zrób to sam
    • W dobrej formie
    • Relaks w domu
  • Kreatywnie z dziećmi
    • Gry i zabawy
    • Porady dla rodziców
  • Posprzątane
    • Porządki w domu
    • Porządki w ogrodzie
  • Ugotowane
    • Ciekawostki kulinarne
    • Porady kulinarne
    • Przepisy kulinarne

Przepis na naleśniki

9 października, 2020 Leave a Comment

Naleśniki z nutlove

Naleśniki są prostym i szybkim daniem, które można przygotować na setki sposobów. Ich historia sięga starożytności, a popularność rozciąga się na wszystkie kontynenty. Mimo prostych składników mogą smakować i wyglądać różnorodnie. Sprawdź nasz przepis na naleśniki, które zawsze się udają!

Składniki 

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego.

Podane proporcje wystarczą na około 10 naleśników:

Przygotowanie naleśników

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksuj wszystkie składniki na gładkie ciasto. Woda gazowana sprawi, że będzie ono bardziej puszyste.
  1. Na końcu dodaj roztopione masło lub olej roślinny i połącz z przygotowanym ciastem. Możesz także wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni każdorazowo przed smażeniem naleśnika.  
  1. Naleśniki najlepiej smażyć na cienkiej i dobrze rozgrzanej patelni. Przewracamy je na drugą stronę za pomocą łopatki do naleśników w chwili, kiedy są już dobrze ścięte i zarumienione od spodu. 

Sposoby podania naleśników

Tak przygotowane naleśniki można podawać zarówno z farszem wytrawnym, jak i deserowym. W zależności od tego, jaki posiłek mają stanowić naleśniki, możesz je serwować z serem i szpinakiem, dowolną konfiturą lub innymi dodatkami, np. masłem orzechowym lub kremem z białej czekolady NutLove Coco Crunch, którym posmarujesz naleśniki w wersji na słodko.

Porady

Jeśli obawiasz się, że naleśniki mogą się nie udać mimo najprostszego przepisu, zastosuj się do poniższych rad:

  1. Użyj wody gazowanej, aby uzyskać większą puszystość ciasta.
  2. Smaż ciasto na cienkiej, teflonowej patelni przeznaczonej do naleśników. 
  3. Rozgrzej dobrze patelnię, zanim wylejesz na nią pierwszą porcję ciasta. Możesz odmierzać ciasto przy użyciu chochli – wtedy wszystkie naleśniki będą jednakowej grubości.
  4. W trakcie smażenia ciasto może zgęstnieć – mieszaj je przed każdym naleśnikiem, a w razie potrzeby dolej odrobinę mleka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. 
  5. Płaska i cienka szpatułka ułatwia przewracanie naleśników.
  6. Przed zrobieniem ciasta, wyjmij wszystkie składniki z lodówki. Jednakowa temperatura (tzw. pokojowa) ułatwia łączenie składników.

Powyższe wskazówki sprawią, że nawet pierwszego naleśnika usmażysz idealnie.

Filed Under: Przepisy kulinarne

Reader Interactions

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Primary Sidebar

Najnowsze wpisy

  • Jakie są rodzaje reklam w Google Ads?
  • Pizza, czyli jak placek dla ubogich zdobył międzynarodową sławę
  • 5 sposobów na relaks bez wychodzenia z domu
  • Medytacja – sposób na walkę ze stresem
  • Co jeść, aby czuć się dobrze? – zdrowe przekąski na lepsze samopoczucie

Najnowsze komentarze

  • Dobra forma do wakacji, czyli jaka aktywność fizyczna będzie dla Ciebie najlepsza? o Ćwicz w domu! – proste ćwiczenia, do wykonania których nie potrzebujesz siłowni
  • Ewa o Bieganie – jak zaplanować swój pierwszy jogging?

Copyright © 2021 · Wspierany przez Agencja marketingowa Strategiczni.pl