
Domowy chleb ma niezwykły aromat i niepowtarzalny smak. Przygotuj go w zaciszu swojej kuchni. Wcale nie musisz posiadać wybitnego talentu piekarskiego, aby szybko „wyprodukować” smaczny chleb. Sprawdź przepis, który gwarantuje kulinarny sukces.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej do chleba
- 150 g mąki żytniej do chleba
- 400 ml wody
- 7 g suchych drożdży, czyli jedno opakowanie
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki otrębów owsianych
- tłuszcz i bułka tarta do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
- Do ciepłej (nie gorącej!) wody dodaj drożdże. Wymieszaj je dokładnie i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce.
- Przygotuj miskę i przesyp do niej sypkie składniki: dwa rodzaje mąki, cukier, sól i otręby owsiane. Całość wymieszaj. Następnie dodaj wodę z drożdżami i ponownie wszystko wymieszaj do momentu, aż uzyskasz zwarte ciasto. Przykryj miskę kuchennym ręcznikiem i odstaw na 30 minut, aby ciasto mogło wyrosnąć. W międzyczasie posmaruj formę tłuszczem i oprósz bułką tartą.
- Po upływie wyznaczonego czasu jeszcze raz przemieszaj ciasto, delikatnie przełóż je do formy i odstaw. Ustaw piekarnik na temperaturę 200°C (góra – dół). Włóż chleb do rozgrzanego piekarnika i piecz 1 godzinę.
- Po wyciągnięciu pieczywa z piekarnika odczekaj przynajmniej kwadrans. Gdy chleb wystygnie, możesz rozpocząć degustację!
Źródło fotografii: https://unsplash.com/@lavievagabonde
Dodaj komentarz