
Historia pizzy zaczyna si臋 ju偶 w staro偶ytno艣ci i dotyczy nie tylko W艂och, ale r贸wnie偶 Bliskiego Wschodu, Grecji i innych pa艅stw. Placek na bazie m膮ki, dro偶d偶y i wody pojawia艂 si臋 w r贸偶nych formach, w ka偶dym zak膮tku 艣wiata. Jednak to w艂a艣nie ten pochodz膮cy z Italii, zdoby艂 najwi臋ksz膮 popularno艣膰. Jego wariacje s膮 jednymi z najbardziej dost臋pnych i znanych fastfood贸w na 艣wiecie.
Od ub贸stwa do szlachty
Pizza w takiej formie, jak膮 znamy i kochamy obecnie, zacz臋艂a pojawia膰 si臋 oko艂o XIX wieku w Neapolu. By艂o to po偶ywienie g艂贸wnie biednej spo艂eczno艣ci, poniewa偶 jego przygotowanie oraz zakup nie kosztowa艂o wiele. Dodatkami do dro偶d偶owego placka by艂y pomidory, ser mozzarella, bazylia, anchois i oliwa – czyli sk艂adniki, kt贸rych by艂o pod dostatkiem ze wzgl臋du na geograficzne po艂o偶enie miasta.
W roku 1889 do Neapolu zawita艂a para kr贸lewska. Raffaele Esposito poda艂 kr贸lowej Ma艂gorzacie pizz臋 z dodatkami reprezentuj膮cymi barwy w艂oskiej flagi – zielon膮 bazyli臋, bia艂膮 mozzarell臋 oraz czerwone pomidory. Danie tak przypad艂o do gustu w艂adczyni, 偶e zosta艂o nazwane od jej imienia Margherit膮.
Popularno艣膰 za oceanem
Wie艣膰 o s艂ynnym placku dotar艂a w ko艅cu do Ameryki. Wed艂ug zapis贸w pierwsza pizzeria w Stanach Zjednoczonych powsta艂a w 1905 roku w Nowym Jorku. To tam narodzi艂 si臋 znany ju偶 na ca艂ym 艣wiecie spos贸b sprzedawania pizzy w pojedynczych kawa艂kach. Zapracowani nowojorczycy mog膮 szybko zje艣膰 fragment w艂oskiego dania i biec, wykonywa膰 swoje obowi膮zki. Pizza z tzw. Wielkiego Jab艂ka, przypomina neapolita艅ski orygina艂. Jest p艂aska i pokryta serem oraz sosem pomidorowym. Do smaku mo偶na posypa膰 j膮 oregano lub sol膮 czosnkow膮.
Inny wygl膮d oraz grubo艣膰 przybiera s艂ynna Deep Dish Pizza z Chicago. Swoj膮 masywno艣ci膮 przypomina bardziej rodzaj zapiekanki lub lasagni. Jednak przez wielu uwa偶ana jest za najlepsz膮, w艂a艣nie ze wzgl臋du na ogromn膮 ilo艣膰 sk艂adnik贸w, jak膮 mo偶na zje艣膰 w pojedynczym k臋sie. Zdecydowanie jest to wersja w艂oskiego dania dla os贸b, kt贸re maj膮 pojemne 偶o艂膮dki i uwielbiaj膮 ser.
R贸偶nice kulturowe
Obecnie pizza znana jest na ca艂ym 艣wiecie. W ka偶dym kraju mo偶na znale藕膰 j膮 w nieco zmodyfikowanej wersji, dopasowanej do gust贸w kulinarnych lokalnej spo艂eczno艣ci. Opr贸cz klasycznej neapolita艅skiej pizzy popularna jest focaccia, kt贸rej grube ciasto jest wykorzystywane m.in. w du偶ej ilo艣ci polskich pizzerii. Dodatki r贸偶ni膮 si臋 w zale偶no艣ci od po艂o偶enia geograficznego danego pa艅stwa. W Polsce mo偶e to by膰 oscypek i 偶urawina, w Japonii owoce morza, a w Indiach kurczak carry.
Fastfood na dow贸z
W latach 60-tych XX wieku w艂a艣ciciel jednej z sieci pizzerii wpad艂 na pomys艂, aby dostarcza膰 j膮 wprost do dom贸w os贸b zamawiaj膮cych jedzenie. W ten spos贸b narodzi艂a si臋 opcja po偶ywienia na dow贸z. Na co dzie艅 korzystaj膮 z niej miliony os贸b, a jej pomys艂odawcy przynios艂a ponad 1 miliard dolar贸w zysku.
Pizz臋 mo偶emy je艣膰 na miejscu, na wynos, w dowozie. Od lat popularna jest r贸wnie偶 wersja mro偶ona, kt贸r膮 sami mo偶emy upiec w piekarniku. Dla os贸b lubuj膮cych si臋 w gotowaniu jest to tak偶e 艂atwe do przygotowania danie, kt贸rym mog膮 nakarmi膰 ca艂膮 rodzin臋.
殴r贸d艂o fotografii: https://unsplash.com/@blakewisz
Dodaj komentarz