• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Strona główna

Czas informacji

Wyselekcjonowane wiadomości

  • Czas wolny w domu
    • Zrób to sam
    • W dobrej formie
    • Relaks w domu
  • Kreatywnie z dziećmi
    • Gry i zabawy
    • Porady dla rodziców
  • Posprzątane
    • Porządki w domu
    • Porządki w ogrodzie
  • Ugotowane
    • Ciekawostki kulinarne
    • Porady kulinarne
    • Przepisy kulinarne

Najciekawsze smaki, czyli przyprawy z najdalszych zakątków ziemi

18 czerwca, 2020 Zostaw komentarz

przyprawy swiata

Na dobre zagościły w naszej kuchni. Przyprawy, bo to o nich mowa, są stałym elementem wielu dań, także polskich. Sól, pieprz, bazylia, tymianek, czosnek, majeranek, papryka w proszku czy oregano… To najpopularniejsze ze stosowanych przypraw, a dodatkowo możesz też doprawiać potrawy mieszanką przypraw. Rynek przypraw potrafi zaskoczyć ilością i bogactwem smaków z każdego zakątka świata. Zapraszamy Cię w aromatyczną podróż do odległych krajów. Po powrocie gwarantujemy, że Twoje dania już nigdy nie będą takie same!

AZJA 

Indie

  • szafran

Ta najdroższa przyprawa świata od 3000 lat wykorzystywana jest przy produkcji napojów, alkoholi oraz potraw. Ma charakterystyczny zapach przypominający siano z nutą miodu. Możesz z powodzeniem użyć jej do risotto, zupy z pora, bułeczki szafranowej czy paelli. 

  • anyż gwiaździsty

Zwany również anyżem gwiazdkowym lub badianem właściwym. Jest to zdecydowanie korzenna przyprawa, przypominająca nieco lukrecję i koper włoski. Swoim wyjątkowym smakiem idealnie dopełnia kompoty, ciasta, budynie i niektóre rodzaje alkoholi. 

  • czarnuszka

Najbardziej rozpowszechniona w formie oleju. Jej smak jest ostry i korzenny. Sprawdzi się jako przyprawa do serów, podpłomyków, sałatek, pieczywa i niektórych rodzajów mięs.

Tajlandia, Chiny

  • trawa cytrynowa

Powszechnie stosowana w Azji Południowo-Wschodniej. Występuje pod postacią suszoną, mieloną, a także w formie pasty. Najpopularniejsze danie z jej użyciem to zupa Tom-yum, mająca słodko-kwaśny smak. 

  • kaffir

Rozpowszechniona w kuchni tajskiej. Mało kto wie, że są to po prostu liście limonki. Stanowi świetne dopełnienie zup kokosowych z zielonym curry. Podobnie jak sama limonka, zapewnia daniom nutę świeżości. Idealnie pasuje do bulionów, zup oraz ryżu.

  • galangal

Ta podobna do imbiru przyprawa nie jest zbyt popularna w europejskiej kuchni – a szkoda! Podobnie jak kaffir, świetnie komponuje się z mlekiem kokosowym i trawą cytrynową, np. w zupach. 

AMERYKA

 Brazylia

  • różowy pieprz

Mimo podobnej nazwy i wyglądu (choć nie koloru!) nie ma wiele wspólnego z dobrze znanym nam pieprzem czarnym. To suszone owoce jagodowe, o wyjątkowym, pikantnym, aczkolwiek łagodniejszym od zwykłego pieprzu smaku. Świetnie aromatyzuje zupy, buliony, ale także mięsa i ryby.

  • muira puama

Zazwyczaj spożywana pod postacią sproszkowaną, jako wywar, a także w formie alkoholowej. Warto wspomnieć, iż ta przyprawa jest naturalnym afrodyzjakiem zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn, którą wykorzystywali już rdzenni Indianie.

  • lapacho

Ta niezwykła kora nazywana jest także herbatą Inków. W smaku jest gorzko-kwaśna i wyrazista. Podobnie jak muira puama, zazwyczaj jest spożywana w formie naparu. Bardzo dobrze komponuje się m.in. z nasionami goji.

Meksyk

  • wanilia

Dobrze znana z olejków i słodkości, jednak rzadko wykorzystywana w formie przyprawy. Świetnie komponuje się ze słodkimi wypiekami oraz napojami – polecamy wypróbować ją w pierwotnej postaci, ponieważ dopiero wtedy poznasz jej prawdziwy aromat i bogactwo smaku.

  • komosa piżmowa

Określana także jako „epozate”. Jej smak nie każdemu przypadnie do gustu, ponieważ jest gorzki, mocny i z wyraźnie ziołową nutą. W kuchni meksykańskiej używana jako przyprawa do wszelkich dań z fasolą, zup, mięs, grzybów, a także z ryżem. Dobrze komponuje się z limonką, kukurydzą, słoniną, kminkiem, cebulą oraz czosnkiem. 

  • wędzona papryka

Bardziej popularna przyprawa niż wymieniani wyżej poprzednicy, jednak nadal niedoceniana. Charakteryzuje się słodkim smakiem z wyraźnie wyczuwalną, dymną nutą. Oprócz typowo meksykańskich dań świetnie sprawdzi się w gulaszu węgierskim, zapiekankach oraz mięsach, także tych z grilla. Jest też smacznym dodatkiem do sosów, np. na bazie majonezu. 

Źródło fotografii: www.pexels.com/pl-pl/@karolina-grabowska

W kategorii:Ciekawostki kulinarne Tagi:ciekawe przyprawy, najciekawsze przyprawy, przyprawy świata, smaczne przyprawy

Reader Interactions

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pierwszy Sidebar

Ostatnie wpisy

  • Czekoladziarki – prosty sposób na gorącą czekoladę!
  • Gin z tonikiem – jak podać, żeby zrobić dobre wrażenie?
  • Metody nauki języków obcych dla dzieci
  • Jak nauczanie zdalne wpływa na edukację uczniów szkoły podstawowej?
  • Earth colours – rodzaje talerzy obiadowych

Najnowsze komentarze

    Copyright © 2023 · Wspierany przez Agencja marketingowa Strategiczni.pl