Zarówno profesjonalni kucharze, jak i osoby dopiero rozpoczynające swoją przygodę z gotowaniem, wiedzą, jak bardzo istotny jest dobrze naostrzony nóż. Dzięki odpowiednio przygotowanemu narzędziu zapewnisz sobie nie tylko komfort podczas krojenia składników, ale przede wszystkim zadbasz o swoje bezpieczeństwo. W jaki sposób prawidłowo ostrzyć noże?
Rodzaje ostrzałek
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów ostrzałek, skierowanych zarówno do profesjonalistów jak i amatorów. Jest to podstawowe wyposażenie każdej osoby, która często gotuje posiłki. Wszystkie modele noży, bez względu na ich cenę oraz jakość, wymagają regularnie powtarzanego ostrzenia. Jest to proces pielęgnujący ostrze przedmiotu, dlatego kluczowe jest, aby wykonywać tę czynność często. Noże Victorinox, Global czy modele z Ikei – wszystkie wymienione produkty zasługują na regularne czyszczenie i ostrzenie.
Jaką ostrzałkę wybrać? Najprostszym i najczęściej wybieranym modelem jest standardowa ostrzałka manualna. Cieszy się popularnością ze względu na to, że jest łatwa w obsłudze, a do tego niezwykle bezpieczna. Ostrzałka manualna sprawdzi się do ostrzenia każdego rodzaju ostrza, dlatego jest bardzo uniwersalna. Użytkownicy tego modelu zwracają również uwagę na to, że posiada on wysokie ścianki, dzięki czemu znacząco ułatwia przeciąganie ostrza po powierzchni. Decydując się na ostrzałkę manualną, warto zwrócić uwagę na to, aby miała ona antypoślizgową rękojeść. Dzięki temu łatwiej będzie ją utrzymać w dłoni, a dodatkowo podniesie komfort podczas ostrzenia noża.
Kolejny rodzaj to ostrzałki prętowe, które sprawdzą się do ostrzenia nie tylko profesjonalnych noży, ale również modeli dla osób początkujących. Ten model jest polecany dla osób, które mają już doświadczenie w ostrzeniu i oczekują lepszych rezultatów niż przy ostrzałce manualnej. Ostrzałki prętowe różnią się od siebie wielkością, rękojeścią oraz materiałem ściernym, dlatego warto poświęcić trochę czasu na wybór modelu, który spełni Twoje oczekiwania.
Noże Victorinox – w jaki sposób je naostrzyć?
Noże tej znanej marki są niezwykle popularne nie tylko wśród profesjonalnych kucharzy, ale również osoby dopiero rozpoczynające swoją przygodę z gotowaniem. Rozpoczynając proces ostrzenia w pierwszej kolejności umieść nóż w ostrzałce. Następnie przeciągnij nóż do siebie 5 razy z dociskiem i 5 razy bez docisku. Kolejnym krokiem jest użycie stalowej osełki. Jeśli nie masz doświadczenia w używaniu tego typu przedmiotu, zalecane jest, aby oprzeć jej końcówkę na złożonej ściereczce kuchennej. Doświadczeni kucharze z pewnością nie będą mieć problemów z trzymaniem osełki w powietrzu. Potem ustaw ostrze pod kątem 20 stopni od osełki. W kolejnym kroku należy przeciągać nóż w dół i w swoją stronę, wykonując ruchy od tylnej części ostrza do jego czubka. Aby ostrzenie było skuteczne, powtórz opisaną czynność pięć razy na każdą stronę ostrza. Cały proces może wydawać się skomplikowany, jednak kiedy powtórzysz go kilka razy, z pewnością nabierzesz wprawy i nie będzie sprawiał Ci żadnych problemów.
Dodaj komentarz