
Kto z nas nie lubi zajadać się świeżym chlebem z chrupiącą skórką. Coraz więcej osób nie tylko smakuje, ale również postanawia przygotować chleb we własnej kuchni. Czy jest to trudne wyzwanie kulinarne? Sięgnijmy do podstaw, a więc składnika, który ma najważniejszy wpływ na smak i wygląd chleba – mąka. Czas dowiedzieć się, które rodzaje mąk są najlepsze do chlebowych wypieków.
Mąka pszenna
Tej mąki nie trzeba przedstawiać. Doskonale znają ją wszystkie gospodynie domowe. Wykorzystywana jest także do produkcji chlebów. Otrzymuje się ją z ziaren pszenicy. Jej niezwykła plastyczność sprawiła, że jest składnikiem wielu wypieków – zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. Wyróżnia się różne rodzaje mąki pszennej. Do ich określenia wykorzystuje się typy.
Rodzaje mąki pszennej i ich zastosowanie
- Typ 450 – mąka tortowa – ciasta biszkoptowe i torty
- Typ 500 – mąka krupczatka, poznańska i wrocławska – kluski, pierogi, naleśniki, omlety, makarony, ciasta kruche
- Typ 550 – mąka luksusowa – ciasta drożdżowe, racuchy, pączki, faworki
- Typ 650 – mąka tzw. bułkowa – bułki, chałki, zagęszczanie sosów
- Typ 750, 850 – chleby, ciasto na pizzę
- Typ 1400 – mąka sitkowa – chleby
- Typ 1850 – mąka graham – chleby
- Typ 2000 – mąka razowa – chleby pełnoziarniste
Mąka żytnia
To druga po pszennej najpopularniejsza mąka, z której powstaje wyśmienite pieczywo. Wykorzystuje się ją najczęściej do wypieków chleba na zakwasie. Jej zaletą jest to, że posiada sporo błonnika i sprawia, że pieczywo pozostaje świeże przez dłuższy czas. Chleby z tej mąki powinny polubić osoby, którym zależy na obniżeniu złego cholesterolu.
Mąka orkiszowa
Jak sama nazwa wskazuje, otrzymuje się ją z orkiszu. Jest zdecydowanie bardziej wyrazista w smaku niż pozostałe mąki. Zaliczana jest do jednej z najzdrowszych mąk i zawiera dużo otrębów. Nie brakuje w niej również błonnika i cennych dla organizmu mikroelementów. Regularne spożywanie produktów orkiszowych może przyczynić się do wzmocnienia odporności, dlatego warto urozmaicić nimi swoją codzienną dietę. Wyśmienity jest nie tylko chleb orkiszowy, ale również ciastka i bułki.
Mąka gryczana
Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dlatego na ten rodzaj mąki szczególnie powinni postawić diabetycy. Ponadto zawiera sporo magnezu i wapnia. Powstaje z nasion gryki i cieszy się dużą popularnością w dietach bezglutenowych.
Mąka kukurydziana
Świetnie nadaje się do wypieku nie tylko chlebów, ale również naleśników i ciast. To, co wyróżnia ją spośród innych mąk to żółtawy kolor i słodkawy smak. Nie można odmówić jej też tego, że jest źródłem wielu witamin (A, E i z grupy B), magnezu oraz selenu. Jest jedną z najpopularniejszych mąk bezglutenowych.
Mąka ryżowa
Niskokaloryczna i bezglutenowa – to najważniejsze cechy tej mąki. Pozyskuje się ją poprzez zmielenie ziaren ryżu oczyszczonego białego lub nieoczyszczonego brązowego. Jak łatwo domyślić się, przywędrowała do nas z Azji. To z niej powstaje papier ryżowy, makaron i… delikatny w smaku chleb. Nie zawiera glutenu, dlatego podczas wyrabiania ciasta nie jest tak kleista jak tradycyjna mąka pszenna. W związku z tym bardzo często dodaje się do niej inne mąki, aby związać składniki ciasta.
Źródło fotografii: https://unsplash.com/@anniespratt
Dodaj komentarz