Przychodzimy do Was dziś z 7 prostymi, szybkimi przepisami na pyszny obiad. Każdy ma taki czas, że po ciężkim dniu w pracy lub na uczelni, nie ma ochoty na długie i monotonne gotowanie. Proponowane przez nas przepisy są proste i nie wymagają wymyślnych umiejętności. Dodatkowo stawiają na dowolność – dzięki nim możesz wykorzystać zalegające w lodówce produkty, nie marnując żywności. Dlatego w każdym przepisie znajdziesz kilka zamienników – zachęcamy również do eksperymentowania!
1. Makaron z brokułami i serem
Składniki (dla 2 osób):
- średni brokuł
- opakowanie sera żółtego, pleśniowego lub fety
- makaron pełnoziarnisty, najlepiej typu świderki lub rurki
- 2 ząbki czosnku/mała cebula
- sól
Zagotuj wodę na makaron i brokuł. Delikatnie odkrój różyczki brokułu i gotuj go 7-10 minut w osolonej wodzie. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podsmaż czosnek i cebulę. W międzyczasie pokrój ser. Dodaj makaron i brokuł, następnie ser aż do rozpuszczenia. Smacznego!
2. Domowa zapiekanka o smaku pizzy
Składniki (dla 2 lub 1 osoby)
- mięso: szynka, salami
- ser: żółty lub pleśniowy
- przecier pomidorowy
- makaron typu lasagne lub spaghetti
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, ostra papryka, oregano, świeża bazylia
W tym przepisie możesz wykazać się kreatywnością. Istotnymi składnikami jest mięso, ser oraz makaron, reszta składników jest dowolna – możesz dodać paprykę, oliwki czy kukurydzę. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do naczynia żaroodpornego wkładaj składniki warstwowo: ⅓ makaronu, łyżka przecieru pomidorowego, następnie mięso, przyprawy, dodatkowe składniki, kolejna warstwa makaronu, łyżka przecieru itd. Zapiekankę najlepiej zakończ serem, wtedy powstanie pyszna chrupiąca warstwa. Piecz w piekarniku 10 minut w 200 stopniach.
3. Makaron z pesto
Składniki (dla 1 osoby)
- słoiczek pesto
- makaron, najlepiej spaghetti lub rurki
- świeża bazylia
- dodatki – ser pleśniowy lub słonecznik
To prosty, przepyszny pomysł zaczerpnięty z włoskiej kuchni. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj kilka łyżek pesto, dodatki, a na wierzch świeżą bazylię. Pyszny i zdrowy obiad gotowy!
4. Kurczak gyros
Składniki (dla 1 osoby)
- pierś z kurczaka
- przyprawy: gyros, sól, pieprz
- dodatki: dowolny ryż lub kasza
Ugotuj kaszę lub ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurczaka pokrój w kostkę, następnie zamarynuj w oliwie lub oleju. Posyp mieszanką przypraw. Jeśli masz czas, odstaw go do lodówki na godzinę, w celu uzyskania soczystej marynaty. Możesz także od razu wrzucić go na gorący olej i usmażyć. Podawaj razem z kaszą lub ryżem. Smacznego!
5. Szparagi w serze i bekonie
Składniki (dla 1 osoby)
- pęczek zielonych szparagów
- ser żółty
- bekon w plastrach
Szparagi dokładnie umyj. Odetnij twarde końce. Następnie każdego z nich owiń serem, potem bekonem. Wsadź do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku 12 minut w 190°C.
6. Naleśniki faszerowane pastą szpinakową
Składniki (dla 1 osoby)
Farsz:
- feta: 270 g
- szpinak: 400 g
- ząbek czosnku
- ulubione przyprawy do smaku
Zamrożony szpinak rozmroź i wrzuć na patelnię. Gdy się rozpuści, wrzuć rozdrobniony w kostkę ser feta i razem mieszaj. Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku oraz przyprawy. Mieszaj do czasu, gdy wszystko stanie się jednolitą masą.
Ciasto naleśnikowe:
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
Do miski rozbij jajko, dodaj sól oraz olej. Przez sitko stopniowo przesypuj mąkę, mieszaj do uzyskania „lejącego się” ciasta. Musi mieć płynną konsystencję. Ciasto wlej na patelnię i smaż. Gotowy farsz wykładaj bezpośrednio na naleśniki, a te zwijaj w ruloniki. Gotowe!
7. Szybka pizza z patelni
Składniki (dla 1 osoby)
- jajko
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki mleka
- łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- kilka plastrów sera i szynki
- dodatki: kukurydza, papryka, oliwki
- przyprawy: do pizzy, oregano, bazylia, sól, pieprz
Wymieszaj jajko, mąkę, mleko i proszek do pieczenia w pojemniku. Masa powinna być dość lejąca. Rozgrzej patelnię i wlej ciasto. Smaż je około 1 minutę, następnie przewróć na drugą stronę i zdejmij patelnię z palnika. Ułóż składniki: szynkę, ser, dodatki i posyp przyprawami. Ponownie smaż całość na małym palniku pod przykrywką, do delikatnego rozpuszczenia sera. Smacznego!
Źródło fotografii: unsplash.com/@shutters_guild
Dodaj komentarz